Elektronik cihazların bekleme (Stand-by) mekanizmaları elektrikle değil de şarjlı pille çalıştırılarak elektrik tüketimi azaltılamaz mı?
Bu ünite, şarjını, cihaz açıldıktan sonra ana cihaz üzerinden yapacak, yani doğrudan elektrik bağlantısı olmayacak. Basit bir aç kapa anahtarı kısacası… Saat pili-tablet pil dediklerimiz bu işi karşılar diye düşünmek iyimserlikten başka şey değilse, daha büyük veya normal pille çalışan ve gerektiğinde şarjlı tiplerinin kullanılacağı batarya devreleri düşünülebilir.
Tıpkı, bilgisayar anakartları üzerindeki tarih-saat pili gibi bağımsız çalışan, programlama gibi işlevleri içermeyecek basit bir aç kapa düğmesi. Böylece, yanlış bilmiyorsam eğer, yaklaşık 5 W elektrik tüketen “Bekleme(Stand-by)” ünitesinin harcadığı bu miktar, çok çok düşük ve çok önemsiz düzeye çekilmiş olacaktır.
Ana cihaza programlama yapılacaksa, aç-kapa’dan açılır ve ana cihazın “Bekleme(Stand-by)” ünitesi devreye sokulmuş olur.
Şarjlı bataryalarının/pillerinin kolayca değiştirilebileceği yapıda olmalılar. İnsanlar servise gitmemeli bunun için.
Eğer tablet pillerin, 220 Volt şebeke elektriğini devreye sokacak röleleri veya eşdeğerlerini çalıştırması teknik olarak mümkün değilse, daha büyük bataryalar gerekiyor demektir.
Önceki kumandasız veya eski tip “Bekleme(Stand-by)”li cihazlar için de küçük şarjlı aç-kapa kutuları piyasaya sürülebilir. Ya otomobil alarmındaki gibi tek tuşlu küçük bir kumanda yapılır veya üretilen minik bir kumanda eski cihaz kumandalarının bir yerlerine yapıştırılır.
Tasarımı, ana cihaz açıldığında aynı zamanda kendi adaptörüne de elektrik gelecek şekilde yapılır ve aç-kapa ünitesi kendi küçük pillerini şarj edebilir. Böylece, ana cihaz açık olduğu süre içinde pillerini şarj etmesi ve sürekli elektriğe bağlı kalmaması, o 5 W’ı tüketmemesi sağlanmış olur.
Bekleme ünitesinin pillerinin bitmesi/boşalması yüzünden ana cihazın açılamaması durumuna engel olmak için; ana cihaz üzerindeki açma-kapama/power düğmesi, cihazı her şartta açıp kapayacak şekilde tasarlanmalıdır.
NOT : Bu fikir herkese açıktır. İşe yarayacağını düşünen herkes alıp serbestçe kullanabilir.
Eyüp Şeker