RADYOM GÖMÜLÜRKEN
Radyo çok önemli hepimiz için.
MP3 ve internet, radyoyu tahtından indirecekmiş gibi görünse de, kolay değildir yaşamımızdan çıkıp gitmesi.
Islıkla dolu Kısa Dalga (SW), cızırtıya boğulmuş Uzun Dalga (LW), kötülerin en iyisi gibi duran Orta Dalga (MW/AM) yayınlarının, evlerimizdeki plakların kalitesinin, hele de 33'lüklerin yanına yaklaşmaktan çok uzak kalması, UKW/FM'i büyük ödüle dönüştürüyordu bizler için. Makaralı teypler vardı uzun yıllardır ama büyüktüler, pratik değildiler. Kaset teypler ise yeni yeni girmeye başlamışlardı dünyamıza fakat ses kaliteleri yüksek değildi. Zaten plaklar bantlar ne kadar kaliteli olursa olsun radyonun yerine geçemezlerdi.
Yanlış hatırlamıyorsam ilk stereo Hi-Fi yayını yine İTÜ'den yapılmıştı. Ondan yıllar sonra TRT stereo'ya geçmişti. Bunlardan emin değilim, karıştırıyor olabilirim. Zaten amacım ansiklopedik bilgi vermek değil, FM'in ve Radyo3'ün yaşamımızdaki önemini anlatmak.
Portatif radyolar stereo değildi zaten, sadece müzik dolaplarının radyolarında vardı bu özellik. Stereo ışığının yandığını görmek bayram etmemize yeterdi. Stereo, Hi-Fi gibi kavramlar uzun yıllardır farkında bile olmadığımız özellikler, oysa o zamanlar çok müthiş yeniliklerdi.
Özetle, müzik önemli hale geldikçe daha kalitelisi bekleniyor. Radyonun da…
Müzik söz konusuysa, FM öncesi yayınlar radyoyu çok sevdiremiyordu. Ajans, ya da yarışma programları veya maç yayınları bağlıyordu insanları, müzik değil. Müzik ancak mahalle berberinin kısık sesle çalan orta dalgaya ayarlanmış radyosundan duyulurdu. Bir de uzun yolculuklarda otobüsün radyosundan duyulan bol cızırtılı uzun dalga yayını yerleşmiştir sanırım belleklerimize. Evlerde dinlendiğinde ise, müziğe sevdalanmış bizler duymazdık sanki o radyoları.
İlk FM nesliydik demek yanlış olmayacaktır. TRT3'ün gündüz saatlerinde yaptığı o ilk yayınlara tanık olmak bu sıfatı hak etmemize yeter sanırım.
İTÜ'nün arada sırada yaptığı birkaç saatlik test yayınları sayılmayacağına göre, FM'deki tek ve vazgeçilmez radyomuzdu TRT3. Bomboştu koca FM bandı. Bazen Hava Harp Okulu'nun yakınlarına veya Florya civarına gider İtalyan radyolarını falan yakalardık. O günlerde farkında değildik, Yeşilköy havaalanın dev telsiz direkleri sayesinde o radyoların dinlenebildiğinin. O yabancı radyoların yansımalarının denk geldiği bir koridor olduğunu düşünürdük Yeşilyurt'la Florya sahilinin.
Kaliteli ses müziğin vazgeçilmezi olunca çok çabuk tutkuya dönüşüvermişti. Gündüz belli bir saat dilimi içinde yapılan yayın yanılmıyorsam 80'lerin başında 24 saate çıkartılmıştı. Birkaç yıl sonra da özel radyolarla tıka basa dolmuştu FM bandı.
Özel radyolara kadar FM bandı öylesine boştu ki, sadece 88.2'den yayın yapan TRT3, bir de 105 civarından yayın yapan İTÜ dışında sadece hışırtı egemendi başından sonuna. Elektroniğe merak saldığımız o günlerde telsiz sevdasına da kapılmıştık. Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti'nin yayınladığı TRAC dergisini alırdık. Yanlış bilmiyorsam başka bir yerli yayın da yoktu zaten. TRAC'ın 12. sayısında yayınlanan TAV2 verici şeması yüzünden meraklısı meraksızı bu telsizi yapmaya koyulmuştuk. Tabii ben de… Geçmiş gün, yanlış hatırlayabilirim; gidip Karaköy'deki Selanik pasajından aldığım malzemelerinin tamamı 205.- TL tutmuş, cebimde bilet alacak 25 kuruş bile kalmadığından otobüste bilet almamış, sonunda dayanamayan biletçinin fırçasını yiyip Zeytinburnu Çimento Fabrikası'nın orada inip eve kadar yürümek zorunda kalmıştım. TRAC'ın bütün sayıları bulunurdu Selanik Pasajında ama TAV2 vericinin meraklısının çokluğu yüzünden derginin o sayısının (Temmuz-Ağustos 1970) baskısının daha çok yapıldığını hatırlıyorum. Haalaa saklarım bu sayıyı. Son yaptığım TAV2'de duruyor. Dergiyle birlikte fotoğrafını çekip o günleri anmak istedim.
Daha sonraları TAV2'nin baskılı devresi hazırlanmış, dükkanlarda satılır olmuştu. Bu da işi çok kolaylaştırıyordu; malzemeleri yerlerine yerleştirip lehimlemek yetiyordu. Oysa delikli kartta (pertinaksta) malzemeleri deliklerden geçirip ayaklarını tellerle birleştirmek gerekiyordu. Hepsinden önemlisi, titizlikle takip edip şemaya uygun bağlantıları doğru şekilde yapmak gerekiyordu. Diyotların, kondansatörlerin yönleri doğru olmalı, transistorların ayakları doğru bağlantılanmalı, ne nereye bağlanacak, hangisinden sonra hangisi gelecek, aradan nereye ne eklenecek, hepsi hatasız yapılmalıydı. Kısacası daha zahmetliydi. Oysa baskılı devrede malzemeleri işaretlenmiş yerlere doğru şekilde yerleştirip lehimlemek yeterliydi.
TAV2 bittiğinde 2 parmak kadar bir devre çıkıyordu ortaya. Tek sorun çalışıp çalışmamasıydı. O kadar yoğrulmuştuk ki bu vericiyle, neredeyse 40 yıl geçmesine rağmen pek çok şeyini hatırlıyorum. 2 adet 2N2217 asıl transistorlardı, 2 de BC109 vardı sanırım. Kalkıp dergiye bakarak hatasızca yazabilirdim bunları. Mesele o değil, mesele kafama kazınmış olmaları. 2N2217 değil de 2218'dir, BC109 değil de 108'dir belki de. Bobin 5 milimdi, yoksa 7'miydi? 5 sargının her iki tarafının 1,5'uncu noktasından birer çıkış alınıyordu. Epeyce küçüğün haricinde 1 adet 100 mikrofarat kondansatör vardı. 2 adet de diyot. Bunlar hiç bakmadan hatırlayabildiklerim. Haniyse ezberden yapabiliyorduk o günlerde.
TAV2 FM bandından yayın yapan bir vericiydi sadece. FM'li radyoları alıcı olarak kullanıyorduk. Yaptığımız bu vericiden konuşup karşıdan yayın yapanı radyodan dinliyorduk. Özetle, biriyle konuşabilmemiz için radyo gerekiyordu.
Devredeki 5-6 sargılık bobini açıp kapatarak frekansı kaydırıyor, en güçlü sinyal verdiği yeri bulmaya çalışıyorduk. Bir de minik bir ayarlı kondansatörü (Trimerdi sanırım) çevirerek hassas ayar yapıyorduk. Bir iki arkadaşın yaptıkları çok iyiydi ve 2-3 km. öteden alınabiliyordu yayınları. Benimkisi ise evin arkasından önüne sinyal göndermeyi başaramadı hiçbir zaman. Üstelik birden fazla kez yapmıştım TAV2 denen mereti. Her seferinde aynı hezimetle karşılaşmıştım. Sonuncu montajımı da beceriksizliğimin kanıtı olarak özellikle saklıyorum.
Bütün bunları neden mi anlattım? FM bandı öyle boş öyle boştu ki, çok ama çok çok güçsüz böylesine bir telsizin sinyalini yakalayabiliyorduk. Bugün her tarafımızın dolu olduğu vericilerden -telsiz telefonlar, kablosuz cihazlar- pek de güçlü olmayan (hatta çoğundan güçsüz) o vericinin sinyali alınabiliyordu ki, bugün imkansızdır o kadar zayıf bir sinyali radyodan duyabilmek. Ancak SETI'dekilerden rica edebiliriz sinyali tespit etmelerini. Tabii yakınlarına sokulduktan sonra…
Neredeyse kendimi bildim bileli dinlediğim TRT3'ü artık dinlemez oldum. 33'lük kalitesine yakın tek radyomuzdu ve tam anlamıyla bir alışkanlığa dönüşmüştü. İşyerinde veya evde sürekli açıktı. Uyurken bile onu kullanırım ninni niyetine. Ve epeydir sadece yatağımın başucundaki radyodan dinler oldum Radyo3'ü, o kadar. Çoğu kere ondan da vazgeçmeye başladım ya; çileden çıkartan yayın binmeleri yüzünden radyoyu kapatıp MP3'ünü açıyorum. Bir dinci radyo özellikle bindiriliyor üzerine. Arada bir birkaç dakikalığına resmen 88.2'ye kaydırılıyor o radyo veya kısa süreliğine TRT Radyo3 yapılıveriyor o yayın. Bunun başka açıklaması olabilir mi bilmiyorum! Bence bilerek isteyerek yapılmasa mümkün değil. Atmosferik etkilerle belli günler veya saatler boyunca yayınlar binebilir, bozulabilir; öyle birkaç dakikalığına sinyal binmesi mümkün değil. Özellikle yapılamadıkça imkansız olduğunu bilmek için uzmanlık gerekmiyor sanırım.
Sözün özü, müzik setinin radyosunu aylardır açmadım, bilgisayarı müzik setine bağlayıp Radyo3'ün internet yayınını dinledim bir süre. Yayınların sıkça kesilmesi ve en önemlisi ses kalitesinin çok kötü olması yüzünden ona da son verdim, artık hiç dinlemiyorum. Bilgisayarım bütün gün açık, internet tıka basa radyoyla doluyken, yayınların karıştığı vericilerle de, ses kalitesi çok düşük Radyo'3'le de boğuşmanın anlamı var mı?
Terk ettim bunca yıldır büyük sevgiyle bağlandığım tek radyomu, çünkü terk etmeye zorluyorlar. Çeşitli ülkelerden yapılan klasik, caz ve pop müzik radyolarına yöneldim.
Bana göre bütün bunların tek açıklaması var, adım adım Radyo3 yok ediliyor.
Geçen yıl programcılara bir yoklama çekilmişti ve tepkiler pek hoşa gitmemiş olacak ki, geri adım atılıp yeni strateji belirlenerek müdavimlerinin kaçması sağlanmaya çalışılıyor galiba. Olan bitenlere baktığımda başka açıklama getiremiyorum, açıklaması olan varsa dinlemeye hazırım.
Özetle çok zamandır dinlemez oldum Radyo3'ü. Oysa vazgeçilmezimdi…
70'lerin başında kısık bir ses duyabilmek veya birkaç dakikalığına bir plağı yayınlamak için harcadığımız çabaları ve katlandıklarımızı hatırladıkça bilgisayarıma şaşırarak bakmadan edemiyorum. Şimdi ne birkaç kilometresi ne metresi, tüm dünyaya her türlü yayını yapabilir bilgisayar sahibi herkes.
Unutmadan, o günlerde telsiz yasası vardı ve bizim yaptığımız telsizler kesinlikle suç kapsamındaydı. Üstüne üstlük sıkıyönetim günleriydi. Başı derde giren çok kişi olmuştu zaten. Bu yüzden bizler de birkaç dakikadan fazla açık tutmazdık o kıytırık vericileri, hemen kapatırdık. Gerçi kimsenin de o sinyalleri aldığını falan sanmıyorum ya. Ama korkuyorduk ve fazlasıyla denk alıyorduk ayağımızı.
Yaşamımda böylesine önemli yeri olan FM bandı haniyse çıkıp gitti dünyamdan. Ama hepsinden önemlisi Radyo3 çıktı yaşamımdan.
Tamam, FM'i terk etme nedenim sinyal karışmaları, ya Radyo3'ün internet yayını sorusunu defalarca sordum kendime. İnternet üzerinden bu kadar kötü yayın özel çaba harcanmadan yapılamaz, muhakkak özellikle düşük tutuluyordur yayın kalitesi diyorum.
Klasik vericileri anlayabilir insan, başka yayınlar biniyordur, sinyal kalitesi yüksek tutulamıyordur falan filan ama internette yayın kalitesinin düşmesi imkansızdır. Çünkü yayın yapıldığı yerden 0-1'lere dönüştürülerek gönderilir, alıcılar yani bilgisayarlar da bu 0-1'leri yeniden sese çevirir. İnternet bağlantı sağlayıcıları ne kadar kötü olursa olsun 0-1'leri aldığı sürece yayın kalitesi değişmez. İster 14400'lük bir çevirmeli bağlantı olsun, ister uydu, ister fiberoptik bağlantı, yayının kalitesi değişmez, bozulmaz. Değişen sadece hızdır. Kesik kesik de olsa yayın alınır ama bu kesiklikler ses kalitesine etki yapmaz. Çünkü alınıp verilenler 0-1'lerden ibaret sayısal (dijital) sinyallerdir.
Eski bantlar kullanılıyor, stüdyo aletleri köhnedi gibi bahaneler palavradan öteye gidemez. Herkesin, bir iPOD'a bilmem kaç bin şarkı yükleyip herhangi bir bilgisayardan veya bir cep telefonundan MP'3 kalitesinde yayın yapabileceği gerçeği karşımızda dururken, köhnemişlik veya yapılanma eksikliği sıkı bir palavra olarak kalır.
Yayın düzeltilmediği ve düzeltileceğine dair bir belirti de görmediğim, aksine sürekli rahatsız ediciliklerle karşılaştığım için artık terk ettim Radyo3'ü.
Görünüşe bakılırsa unutulanlar arasına yerleştireceğim Radyo3'ü de.
Artık nasıl becereceksem…
Eyüp ŞEKER
25.06.2010 02:30