ATIŞ SERBEST, SALLAYAN SALLAYANA DA...



Uzun yıllardır 3 kademeli su filtresi kullanıyorum. Tortu filtresinde 5-10 mikrona kadar süzüldükten sonra ince filtre takviyeli karbon filtre son tortularla kokulardan arındırıyor  suyu ve ultraviyole ışınlı son bölümde mikrobik temizliği yapılıp özel ince musluğundan akarak kullanıma hazır hale geliyor.

Uzun yıllar yemeklerde ve çayda bu suyu kullandım. Yemeklerde neler olup bittiğini görmek mümkün değilse de, "Ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz" özlü sözünü 5-6 ayda bir insanın kafasına kakıyordu çaydanlık. Metal veya plastik fark etmeksizin hepsinde kalın bir kireç tabakası peydahlandığından, kireç çözücüyle çaydanlıktaki bu tabakadan kurtulmak şart oluyordu.

6-7 yıldır çayda ve yemeklerde damacana suyu kullanıyorum. Bu süre içinde zerre kireç oluşmadı çaydanlıkta ve bir kez olsun temizlemek zorunda kalmadım.

Hele de sular kesilip geldikten sonra gör temiz suyu!. Mümkün mü içilmesi! Uzun süre kahverengi akan su muslukların ucundaki filtreleri tıkayacak kadar tortulu geldiğinden, rengi düzelenciye dek boşa akıtmak gerekiyor. Kafam kadar çakıllar gelmiyorsa borulardan geçemediği içindir. Deniz kumundan çok daha iri parçalar birikiyor musluk ucunda. Sıkıysa temizleme, musluktan su akmıyor su! Birkaç kez de muslukların iç aksamı tıkandı, birinde ise tamir edilemeyince seramik aç-kapa kısmı komple değiştirildi. Sakın "Deponuzdandır..."  diye başlamasın kimse, deponun asla devreye sokulmadığı kesintilerden söz ediyorum

Tabii ki temizleyip arındırmak mümkün her türlü suyu. Ancak, kaç aşamalı kaç filtre kullanılması, bunların ne sıklıkta değiştirilmesi veya 'Ters Ozmoz'  gibi pahalı teknolojilerin kurulması gerektiği göz ardı edilip duruyor. Örneğin New York'un lağım suyu arıtılıp şebekeye veriliyor ve benzeri pek çok kentteki gibi güvenle içiliyor. 

Tamam anladık, 10-15 yıl öncesine kadarki suya göre epeyce temiz ama sadece epeyce, hepsi bu. Öyle övgüye boğulacak su falan yok ortalıkta. Bardağa doldurup içmeyi geçelim, birkaç aşamalı filtrelerden geçmişi bile yeterince temizlenemiyor.

Su kesilip geldiğinde musluklardan çamur akıyorsa, taşıdığı pisliklerle kumlar her aşamadaki boruların içine yığılmış, uzunca süre de beklemiş demektir. Çamurun pisliğin beklemesi demek, bakteri çoğalmasını sağlayacak ortam sağlıyorlar demektir. Bunu görebilmek için bilimci olmaya gerek var mı?

Bir kentin suyuna temiz denilebilmesi için hiçbir şekilde en küçük kirlilik emaresi taşımaması gerekir. Temizlik şartlarına epeyce uzak bir suya 'temiz...' denir mi! Ne yazık ki deniyor. Deniyor da, demekle su temizlenmiyor.

Büyük yer oluru verdi ya...

Atış serbest ya, bütün meydanlar serbest atış alanlarının alancılarında ya, sallayan sallayana.

Musluk suyu temizmiş...

Öyle diyosanız...

Ne edelim...

Temiz temiz...



                Eyüp Şeker